Een veelzijdig onderdeel van onze hobby

Het miniaturen is een zeer veelzijdige bezigheid: Oudheid, Middeleeuwen, Amerikaanse Burgeroorlog, Tweede Wereldoorlog, "Derde" Wereldoorlog (NAVO tegen Warschaupact), fantasy (met dwergen, draken en andere fantasiewezens) en science fiction (met goed uitgeruste interstellaire gevechtstroepen en buitenaardse wezens); het is allemaal te koop en werkt volgens hetzelfde basissysteem. Echter, ieder genre heeft zijn eigen specifieke kenmerken, welke zorgen voor een ongekende variatie.

De laatste jaren zien we een ontwikkeling naar laagdrempelige miniaturenspellen. Deze spellen kenmerken zich door minder complexe spelregels en de goed gedetailleerde plastic miniaturen worden veelal reeds beschilderd verkocht. Meestal heb je ook niet echt veel minaturen nodig om een leuk spel te kunnen spelen. Een goed en succesvol voorbeeld van deze nieuwe generatie miniaturenspellen is bijvoorbeeld Star Wars X-Wing.

Inleiding

Ooit gewenst de Slag hij Waterloo te winnen? Als bevelvoerder van een leger dwergen een orkenvesting in te nemen? Of als commandant van een eenheid Ruimte-Mariniers een buitenaardse invasie te bevechten? Het miniaturen (=het spelen van Miniatures-wargames) maakt dit mogelijk!

Bij het miniaturen worden met behulp van metalen of kunststof miniatuurmodellen schermutselingen, veldslagen en soms zelfs gehele oorlogen uitgevochten. Om allerlei discussies -over wat wel en wat niet mogelijk is- te vermijden, worden de slagen gespeeld aan de hand van spelregels. Voor vrijwel elk genre en voor elke (aardse) geschiedenisperiode zijn er spelregels beschikbaar.

De benodigde figuurtjes kunnen los worden aangeschaft of eigenhandig worden gegoten. Daarna moeten ze beschilderd worden. Het verven van een leger is een vak apart;

hoe gedetailleerder, des te mooier. Bovendien moeten voor historische simulaties de legers zo getrouw mogelijk naar historisch voorbeeld beschilderd worden!

De historische simulaties en de geheel gefantaseerde veldslagen en schermutselingen in een fantasy of science fiction sfeer, worden aan de hand van scenario's gespeeld. Door middel van deze scenario's wordt de achtergrond van het conflict voor alle partijen verduidelijkt.

Gevechten tussen eenheden worden uitgewerkt met behulp van dobbelsteenworpen; met behulp van een tabel en de uitkomst van de worp wordt bepaald of de aanval succesvol genoemd mag worden. Het welslagen van bepaalde manoeuvres en de koelbloedigheid en standvastigheid van de soldaten wordt ook met dobbelstenen bepaald.

Miniaturenspellen

De Spelgroep Gouda wordt gesponsord door:

 2017 Spelgroep Gouda

©